Vegan road to harmony

Vegan road to harmony

2009. december 12., szombat

Levesféleség

Vegetáriánus levest készíteni elvileg (és gyakorlatilag is) talán a világ legegyszerűbb művelete.
Előveszed az otthon fellelhető zöldségeket, megtisztítod, felaprítod, vízbe dobod, fűszerezed, főzöd, elfogyasztod.
De azért lehet néha egy csavarintást tenni a dolgon.

Zöldségkrémleves könnyen gyorsan

Hozzávalók:

két fej burgonya
kisebb karfiol
karalábé
zellergyökér
3-4dkg kukoricaliszt sűrítéshez
chili-paprika
fűszerek
kevés finomítatlan étolaj
illetve minden olyan zöldségféleség amit találunk otthon és ízben kicsit is passzolnak egymáshoz

A zöldségeket tisztítás, hámozás, és aprítás (ízlés szerinti méretűre) után kevés olajon, lassú tűzön megpároljuk. Ezt ki is hagyhatjuk ha nem akarjuk elveszíteni a zöldségek vitamintartalmának jelentős részét, viszont az olajon párolás bizonyos ízeket karakteresebbé tesz. Íme egy Salamoni döntés: vitaminok vagy ízhatás :) Mindenki döntsön belátása szerint.

Ezután bő vízzel felöntjük. Egy trükk, ha gyorsan szeretnénk haladni, vízforralóval előmelegítjük a főzővizet, így a főzés folyamatát jócskán lecsökkenthetjük, viszont az étel élvezeti értéke nem csökkent.

Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oreganoval, chili paprikával, kevés rozmaringgal (tényleg csak kevéssel mert nagyon erős ízű tud lenni, és ehetetlenné válhat az étel), babérlevéllel.

Lassú tűzön hagyjuk megpuhulni a zöldségeket. Ezután két módon sűríthetünk. Vagy fogunk egy botmixert, és a levesből kiveszünk egy fél adagnyit, ezt összeturmixoljuk aztán visszaöntjük a levesbe és még egy forrást megvárva besűrítjük a levest.
Vagy lassan adagolva egy kis kukoricalisztet besűrítjük. (Óvatosan a kukoricaliszttel, mert ha túl sokat adunk hozzá, a krémlevesünk helyett főzeléket hozhatunk ki belőle. De ez sem gond, a családnak mondhatjuk, hogy eredetileg is az volt a cél.)

Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése